05/05/2024

Sezona 2018/19 u okviru najjačeg ranga nogometnog takmičenja u BiH, Premijer ligi BiH, je na izmaku, a u posljednje vrijeme često se u nogometnoj javnosti u BiH govori o samoj kvaliteti lige, klubova, ili takmičenja.

Tim povodom, mi sa portala sportskevijesti.com iskoristili smo priliku porazgovarati na tu temu sa aktuelnim šefom stručnog štaba FK Željezničar iz Sarajeva, Amarom Osimom, kako bi se upoznali sa razmišljanjem trenera povratnika u bosanskohercegovački klupski nogomet, i trenera koji se može pohvaliti da ima najviše osvojenih trofeja titule prvaka BiH otkako Premijer liga BiH postoji, i koji samim tim može ponuditi adekvatne odgovore na određena pitanja.

Sa nogometnim trenerom koji je, dakle, kompetentan da napravi dugoročno poređenje kvalitete Premijer lige BiH, od unazad nekoliko sezona pa do danas, razgovarali smo o samoj kvaliteti Premijer lige, potom, o stvarima i mogućnostima koje bi eventualno unaprijedile i dovele najjače klupsko takmičenje u BiH na jedan veći nivo, kao i o broju stranaca u ligi, odnosno, da li je potrebno omogućiti veći broj stranih igrača po jednom klubu da bi klupski nogomet u BiH dobio kvalitet više ili ne.

Amar Osim je, shodno svemu navedenom, odgovorio na naša pitanja, odnosno, pitanja koja zanimaju naše uvažene čitaoce.

Nakon upita našeg novinara da li je kvalitet Premijer lige BiH na većem ili na manjem nivou danas u odnosu na period od prije nekoliko sezona, Osim je istakao da su ranije klubovi imali bolje igrače, ali da je suđenje u tom periodu bilo lošije nego danas.

Također, kroz pitanje našeg novinara osvrnuli smo se i na elemente i mogućnosti koji bi unaprijedili sam kvalitet takmičenja u najjačem rangu nogometa u BiH, na što je strateg FK Željezničar, između ostalog, podvukao da su dobri tereni osnovni preduvijet za bolji nogomet.

Naposlijetku, na upit našeg novinara da li bi eventualno povećanje broja stranih igrača u klubovima popravilo kvalitet klupskog nogometa u BiH, Osim je istakao kako ne smatra da je za veći kvalitet klupskog nogometa u BiH ujedno potreban veći broj stranih nogometaša po klubovima, barem veći od aktuelnog broja istih.

Detaljan razgovor novinara portala sportskevijesti.com sa šefom struke FK Željezničar iz Sarajeva, Amarom Osimom, možete poslušati u video prilogu u režiji našeg portala:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *