05/05/2024

Mi sa portala sportskevijesti.com našim uvaženim čitaocima danas smo predstavili litvanski nogometni klub FK Kauno Žalgiris iz Kaunasa, i naveli da su svojevrsni evropski raritet.

Podvukli smo, između ostalog, zanimljivu sutuaciju vezano za zvanični logotip ovog kluba, a koji sadrži košarkašku loptu, te da svoje domaće takmičarske mečeve u okviru najjačeg ranga nogometnog takmičenja u Litvaniji, A Lyga gdje učestvuju, igraju u dvorani u Marijanpoleu, umjesto na stadionu u Kaunasu.

Tim povodom, šef službe za odnose sa javnošću FK Kauno Žalgiris, Lukas Gintautas, za naš portal je objasnio ovakvu situaciju, te nas pri tome dodatno upoznao i sa drugim osobenostima vezanim za klub, kao i o informacijama o klupskoj infrastrukturi.

O razlogu zbog kojeg klub koristi logotip na kojem se nalazi košarkaška lopta, iz službe za odnose sa javnošću FK Kauno Žalgiris su za naš portal objasnili sljedeće:

“FK Kauno Žalgiris je dio organizacije “Žalgiris” u Kaunasu, koja ima evropski poznati košarkaški klub KK Žalgiris, takođe i futsal klub, dok je prije nekoliko godina ragbi klub također bio pod istom organizacijom.

KK Žalgiris je osnovan 1944. godine, i klub je sa velikom tradicijom u Litvanij, dok je nogometni klub u organizaciji “Žalgiris” osnovan tek 2015. godine, te su uzeli logotip već postojećeg društva, dakle, “Žalgiris”.

Također, ne smatramo da je neobično da ista organizacija koristi jednak logo za sve klubove unutar svog okrilja, a takvih primjera ima još u Evropi, kao što su, od poznatijih, u Španiji Barcelona ili Real iz Madrida.

Uz to da dodamo, “Žalgiris” je veliki brend u Litvaniji, također i u ostalim baltičkim državama, ali u u čitavoj Evropi, barem što se tiče košarke.”

O razlozima zbog kojih klub svoje domaće takmičarske mečeve u okviru A Lyge igra u dvorani, iz FK Kauno Žalgiris su nam objasnili sljedeće:

“Mi igramo u nogometnoj dvorani samo nekoliko utakmica po sezoni, a isključivo iz razloga vremenskih uslova u Litvaniji tokom zimskog godišnjeg doba.

Primjera radi, prošlog vikenda je bilo približno -10 stepeni i dosta snijega, pa da bi izbjegli tako loše uslove za nogomet, koristimo ovu unutrašnju halu.

Također, ovakvu praksu nemamo samo mi, već isto čine i Sūduva Marijanpole, Žalgiris Vilnius, Riteriai, ili Hegelmann, dakle mi i svi ovi klubovi radimo isto na početku takmičarske sezone.

Naprimjer, sljedeću domaću takmičarski utakmicu nećemo igrati u Marijampoleu, već u Kaunasu, i igrati ćemo je na otvorenom, a u aprilu se selimo na naš glavni stadion pod nazivom stadion “Darius and Girenas”, inače, stadion koji je sada najveći u baltičkim državama, sa približno 16 hiljada sjedećih mjesta.

Inače, tokom zime, sve naše treninge i prijateljske utakmice igramo u nogometnoj dvorani u Kaunasu.” – objasnili su za portal sportskevijesti.com iz službe za odnose sa javnošću FK Kauno Žalgiris.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *