09/05/2024

Apsurd završnice sezone regionalnih košarkaških prvenstava, ABA lige i ABA 2 lige, poklopio se s raspletom ABA 2 lige, odnosno, srbijanski Zlatibor iz Čajetine će, unatoč činjenici da je prvak ABA 2 lige, ipak morati igrati kvalifikacije s Borcem iz Čačka, najslabijom srbijanskom ekipom ABA lige kako bi izborio plasman u ABA ligu.

Po propozicijama takmičenja, niti jedna država ne može imati više od pet klubova u ABA ligi, a s obzirom da ih Srbija već ima pet, te niti jedan nije sezonu okončao na pozicijama koje vode u niži rang takmičenja, samim tim prvak ABA 2 lige, odnosno, srbijanski Zlatibor iz Čajetine, ne može direktno izboriti nastup u ABA ligi.

Naime, prema važećim propozicijama, ABA liga bi tako mogla biti jedina liga u historiji sporta u kojoj je u istoj sezoni neki tim mogao biti prvak, ali i istovremeno ispasti iz lige.

Ovakva situacija se može dogoditi na način da Zlatibor savlada ekipu Borca, kao najslabijeg plasiraju srbijansku ekipu ABA lige, i tako izbori plasman u ABA ligu, a da u međuvremenu Borac, koji bi istovremeno s petog mjesta u ABA ligi mogao doigravati za prvaka, u konačnici postane prvak.

Tada bi Borac istovremeno ispao iz ABA lige u ABA 2 ligu, odnosno, ispao bi iz lige uslijed poraza od Zlatibora, a postao bi prvak ABA lige u slučaju da je, dakle, kroz doigravanje za prvaka i osvoji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *