16/05/2024

Sada već bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Ivaylo Petev, gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod novinara Senada Hadžifejzovića.

Odgovarao je trener Petev u emisiji na različita pitanja, između ostalog, o tome da li je predsjednik NS/FS BiH ili neko iz rukovodstva Saveza utjecao na njegove odluke što se tiče poziva igračima, te je prokomentarisao i svog nasljednika na selektorskoj poziciji, trenera Faruka Hadžibegića.

“Ne znam ko i zašto me smijenio! Borio sam se kao lav da promijenim sliku onoga što je bilo na početku. Sa igračima smo napravili fantastičnu atmosferu i zbog toga je došlo do rezultata! Doživio sam da na “Bilinom polju” sve gori; ponosan sam na ono što smo uradili! Iznenadilo me ono što je Savez uradio, ali to nije do mene i nije prvi put da mi se to dešava.

Razgovarao sam sa Vicom Zeljkovićem. On mi je rekao da mi se ugovor neće produžiti i da će se tražiti nova faca sa novom energijom. Nisam pitao zašto… odluka je odluka. Ja sam se zahvalio na saradnji i opet kažem: ponosan sam na sve što sam uradio! Znamo svi šta je bilo na početku… Ne znam ko je tada bio gori – korona virus ili ja!” – istakao je u uvodu Petev, a zatim o svojim igračima dodao sljedeće:

“Veliki su to igrači. Ako si ti ispod njih, kvalitetom, kako ćeš ih “kupiti”? Moraš da znaš posao i da budeš iskren. Oni su to vidjeli u meni, i zato sam i imao njihovu punu podršku čitavo vrijeme.” – zatim je bugarski stručnjak kratko objasnio i detalje vezano za odluke o pozivima igračima sljedećim riječima:

“Nije bilo toga. Ne može to kod mene!” – nakon čega je trener Petev pojasnio da je imao i nekoliko ponuda da preuzme određene klubove, ali da ih je odbio zbog igrača u reprezentaciji.

“Zbog igrača sam odbio četiri ponude u trenucima dok sam čekao da mi Savez produži ugovor. Jedna od njih je bila osam puta bolja od onoga što sam imao na klupi BiH.” – potom se Petev osvrnuo i na rezultate reprezentacije BiH, koje je protumačio na sljedeći način:

“Igrali smo dobro kvalifikacije, no falilo je bodova, imali smo nesreću u nekim utakmicama, a niko nas nije nadigrao. Orsato nije svirao dva penala na Grbavici, od Kazahstana smo nesretno primili gol, a Ukrajinu u gostima smo nadigrali.

Bilo je puno dobrih stvari, a nisam ja kriv što neko to ne vidi. Bio sam optimista nakon kvalifikacija i znao sam da ćemo uspjeti u Ligi nacija. Zato sam i trpio kritike. Žao mi je ako je riječ o politici, a ne o sportu. To je najgore ako je tako.”

Na kraju razgovora kratko je prokomentarisao i novog selektora reprezentacije BiH, Faruka Hadžibegića, o kojem je rekao da zna da je bio veliki igrač, da je kao trener radio u Francuskoj i u Alžiru, te poželio sreću novom selektoru i igračima da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *