20/05/2024

Afrički kup nacija, koji se ovog, te dijelom narednog mjeseca, održava u Obali Slonovače, donio je “sumrak” favorita, s obzirom da je pet najbolje rangiranih selekcija, rangiranih prema FIFA rang listi, prije četrfinalnih mečeva ostalo bez šanse za naslov afričkog prvaka.

Tako su prije četrfinala takmičenja poispadale selekcije Maroka, Senegala, Tunisa, Alžira, te najtrofejnija afrička reprezentacija, reprezentacija Egipta.

Selekcija Maroka je pred početak takmičenja slovila kao najveći favorit za naslov afričkog prvaka, s obzirom da su Marokanci zvanično četvrtoplasirana selekcija sa prethodnog Svjetskog prvenstva iz 2022. godine, te zauzimaju 13. poziciji na FIFA rang listi, odnosno, u pitanju je najbolje rangirana afrička reprezentacija u svjetskim okvirima, no osmina finala se za ovu selekciji ispostavila se kao krajnji domet na turniru u Obali Slonovače.

Reprezentacija Senegala je aktualni afrički prvak, i trenutno se nalaze na 20. poziciji FIFA rang liste, druga su najbolje rangirana afrička reprezentacija u svjetskim okvirima, no i Senegalci su svoj nastup na ovom Afričkom kupu nacija, kao i Marokanci, završili u osmini finala turnira.

Selekcija Tunisa je treća najbolje rangirana afrička reprezentacija u svjetskim okvirima, Tunižani se na FIFA rang listi nalaze na 28. poziciji, međutim, ova reprezentacija nije uspjela uspješno proći čak niti kroz grupnu fazu takmičenja.

Reprezentacija Alžira je četvrta najbolje rangirana afrička reprezentacija u svjetskim okvirima, Alžirci se na FIFA rang listi nalaze na 30. poziciji, no n/i ova reprezentacija, kao n/i reprezentacija Tunisa, nije uspjela uspješno proći čak niti kroz grupnu fazu takmičenja.

Naposlijetku, selekcija Egipta je peta najbolje rangirana afrička reprezentacija u svjetskim okvirima, Egipćani se na FIFA rang listi nalaze na 33. poziciji, najuspješnija su i najtrofejnija afrička reprezentacija sa sedam naslova prvaka Afrike, no i Egipat je svoj nastup u Obali Slonovače završio u osmini finala takmičenja.

Ako svim ovim podatcima dodamo i to da je selekcija Kameruna, kao druga najtrofejnija afrička reprezentacija sa pet naslova kontinentalnog prvaka, takmičenje okončala u osmini finala, te reprezentacija Gane koja je treća najtrofejnija afrička selekcija sa četiri naslova prvaka “crnog kontinenta”, eliminisana sa turnira već u grupnoj fazi, tada je posve jasno da su na prvenstvu u Obali Slonovače doslovno svi “papirnati” favoriti, i oni koji prema FIFA rang listi to jesu, i oni koji su to prema tradiciji, poispadali prije nego li su došli u poziciju da budu, barem, među osam najboljih selekcija u Africi u ovom trenutku.

Ono što je izvijesno, selekcija Maroka, poslije četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru iz 2022. godine, sada će se morati zadovoljiti plasmanom od 8. do 16. mjesta na Afričkom kupu nacija, Senegalci neće odbraniti naslov afričkog prvaka iz 2021. godine, Tunižani i Alžirci, shodno ispadanju sa takmičenja već nakon grupne faze, također mogu biti izuzetno razočarani svojim nastupima, dok Egipćani u Obali Slonovače svakako neće dodatno obogatiti riznicu svojih trofeja.

Afrika će dobiti novog prvaka, a u konkurenciji za taj podvig preostalo je osam reprezentacija, redom su tu selekcije Nigerije kao 42. selekcije na FIFA rang listi, Obale Slonovače koja je na 49. poziciji, Mali na 51. mjestu, Južnoafričke Republike koja je na 66. poziciji, DR Kongo koji je pozicioniran na 67. mjesto, Zelenortske Republike koja se nalazi na 73. mjestu, Gvineje koja je na 80. poziciji, te reprezentacija Angole koja se na FIFA rang listi nalazi čak na 117. poziciji.

Ako se pogleda FIFA rang lista, jasno je da je najveći preostali favorit za naslov afričkog prvaka selekcija Nigerije, dok najmanje šanse za taj podvig ima selekcija Angole, a interesantno je da se u četvrtfinalu takmičenja sastaju upravo ove dvije reprezentacije, dakle trenutno najbolje i najlošije rangirana preostala afrička selekcija na turniru prema svjetskim okvirima, no ako je suditi prema dosadašnjoj situaciji, moguća su i nova velika iznenađenja u Obali Slonovače, a koja će to iznenađenja eventualno biti, ostaje da se vidi kroz susrete same završnice Afričkog kupa nacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *