20/05/2024

Afrički kup nacija, koji se ovog, te dijelom narednog mjeseca, održava u Obali Slonovače, donio je “sumrak” favorita, s obzirom da je pet najbolje rangiranih selekcija, rangiranih prema FIFA rang listi, prije četrfinalnih mečeva ostalo bez šanse za naslov afričkog prvaka.

Tako su prije četrfinala takmičenja poispadale selekcije Maroka, Senegala, Tunisa, Alžira, te najtrofejnija afrička reprezentacija, reprezentacija Egipta, inače, najtrofejnija afrička selekcija sa sedam naslova kontinentalnog prvaka.

Ako svim ovim podatcima dodamo i to da je selekcija Kameruna, kao druga najtrofejnija afrička reprezentacija sa pet naslova kontinentalnog prvaka, takmičenje okončala u osmini finala, te reprezentacija Gane koja je treća najtrofejnija afrička selekcija sa četiri naslova prvaka “crnog kontinenta”, eliminisana sa turnira već u grupnoj fazi, tada je posve jasno da su na prvenstvu u Obali Slonovače doslovno svi “papirnati” favoriti, i oni koji prema FIFA rang listi to jesu, i oni koji su to prema tradiciji, poispadali prije nego li su došli u poziciju da budu, barem, među osam najboljih selekcija u Africi u ovom trenutku.

Afrika će, dakle, dobiti novog prvaka, a u konkurenciji za taj podvig preostalo je osam reprezentacija, redom su tu selekcije Nigerije kao 42. selekcije na FIFA rang listi, Obale Slonovače koja je na 49. poziciji, Mali na 51. mjestu, Južnoafričke Republike koja je na 66. poziciji, DR Kongo koji je pozicioniran na 67. mjesto, Zelenortske Republike koja se nalazi na 73. mjestu, Gvineje koja je na 80. poziciji, te reprezentacija Angole koja se na FIFA rang listi nalazi čak na 117. poziciji.

Ako se pogleda FIFA rang lista, jasno je da je najveći preostali favorit za naslov afričkog prvaka selekcija Nigerije, dok najmanje šanse za taj podvig ima selekcija Angole, a interesantno je da se u četvrtfinalu takmičenja sastaju upravo ove dvije reprezentacije, dakle trenutno najbolje i najlošije rangirana preostala afrička selekcija na turniru prema svjetskim okvirima.

Ipak, ako je suditi prema dosadašnjoj situaciji, moguća su i nova velika iznenađenja u Obali Slonovače, a koja će to iznenađenja eventualno biti, koje će to selekcije razičarati, a koje pozitivno izmenaditi nogometnu Afriku i generalno nogometni svijet, ostaje da se vidi kroz susrete same završnice Afričkog kupa nacija.

Pored pomenutog meča između selekcija Nigerije i Angole, u četvrtinali Afričkog kupa nacija se sastaju još i Mali i Obala Slonovače, zatim Južnoafrička Republika i Zelenortska Republika, te DR Kongo i Gvineja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *