14/05/2024

Namibija je država u južnoj Africi na obali Atlantskog okeana, na sjeveru graniči s Angolom, na sjeveroistoku sa Zambijom, na istoku s Bocvanom, te na jugu s Južnoafričkom Republikom, a ova je postala neovisna od Južnoafričke Republike 1990. i spada među mlađe svjetske države.

Zašto je ova afrička država interesantna kao tema, a o kojom ćemo mi sa portala sportskevijesti.com prezentirati našim uvaženim čitaocima, biće jasnije kroz nastavak teksta.

Prevashodno, nogometna reprezentacija Namibije je po prvi put u svojoj historiji uspješno prošla grupnu fazu Kupa afričkih nacija, koje se ovog, kao i narednog mjeseca održava u Obali Slonovače, te nadalje izborila plasman u osminu finala takmičenja, uz interesantan podatak da je ova selekcija u grupnoj fazi postigla tek jedan jedini pogodak a primila ih četiri, no i taj jedan pogodak bio je dovoljan da ova selekcija u konačnici dođe do 4 boda, završi na trećoj poziciji grupe, onoj koja vodi u osminu finala prvenstva.

Ipak, do novog historijskog podviga, što bi bio plasman u četvrtfinale takmičenja, selekcija Namibije nije mogla, s obzirom da je u osmini finala eliminisana, rezultatom 4:0, od susjedne im selekcije Angole, odnosno, okončali su Namibijci svoj nastup na ovogodišnjem Kupu afričkih nacija kao jedna od šesnaest najboljih reprezentacija turnira.

Namibija je, inače, jedna od najmanje naseljenih država, ne samo u Africi, već i na svijetu, no bitno je naglasiti da je u pitanju država koja ima veću kopnenu masu od 39 afričkih država, od mogućih 54 države ovog kontinenta, te je jedina afrička država u kojoj je jedan od zvaničnih jezika Njemački jezik.

Ova država površine 825.615 km², što je čini 34. državom po površini na svijetu, ima populaciju od samo 2,77 miliona ljudi, što je, primjera radi, nešto manje od one u Lusaki, glavnom gradu susjedne im Zambije, a prema dostupnim informacijama iz tamošnje štampe, nedjeljom se gradovi Namibije čine kao “gradovi duhova”, i često se može voziti i do 1 sat vremena, a da se ne primijeti drugi automobil, i može se desiti da budete jedina mušterija u ugostiteljskom objektu, čak i u glavnom, najvećem, i najnaseljenijem gradu, Windhoeku, u kojem živi 431.000 stanovnika, no u pitanju je, također, i jedna od najčišćih afričkih i svjetskih država.

U nogometnom smislu, Namibija se može pohvaliti da je 2015. godine osvojila COSAFA Cup, što im je jedini ikada osvojeni trofej u historiji, a u pitanju je godišnji turnir za timove iz regiona južne Afrike koji organizira Vijeće južnoafričkih nogometnih saveza, COSAFA.

Od ostalih nogometnih dostignuća, Namibija je 2018. godine igrala četvrtfinale Prvenstva afričkih nacija, inače takmičenja koje od 2009. godine organizuje Konfederacija afričkog nogometa, odnosno krovna kuća afričkog nogometa CAF, ali takmičenje poznato po pravilu prema kojem se reprezentacije učesnice turnira moraju sastojati isključivo od igrača koji igraju u domaćim ligaškim takmičenjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *