09/05/2024

Nogometna reprezentacija Južnoafričke Republike jedna je od osam selekcija učesnica ovogodišnje četvrtine finala Afričkog kupa nacija, koji se tokom januara i februara održava u Obali Slonovače.

Upravo ova reprezentacija se nama sa portala sportskevijesti.com nametnula kao interesantna tema, a zašto je to tako, našim uvaženim čitaocima ćemo pojasniti u nastavku teksta.

Osam od početnih jedanaest igrača reprezentacije Južnoafričke Republike koji su u okviru osmine finala Afričkog kupa nacija savladali selekciju Maroka, i izborili četvrtfinale takmičenja, dolaze iz istog južnoafričkog nogometnog kluba.

U pitanju je klub Mamelodi Sundowns, koji se takmiči u najjačem rangu nogometnog takmičenja u Južnoafričkoj Republici, Premier Soccer League, uz podatak da je i nogometaš Percy Tau, također starter na pomenutom meču sa Marokancima, svoju karijeru započeo, i dugi niz godina igrao u ovom klubu, iako trenutno nastupa za egipatski Al Ahly.

Od jedanaest startera u selekciji Južnoafričke Republike na meču sa selekcijom Maroka, pored osmorice igrača koji dolaze iz redova Mamelodi Sundowns, te pored pomenutog Taua koji je ranije tokom karijere dugi niz godina igrao za ovaj klub, još jedan igrač nastupa u Južnoafričkoj Republici, za tamošnji klub Orlando Pirates, u pitanju je Evidence Makgopa.

Jedini nogometaš koji je bio u početnom sastavu selekcije Južnoafričke Republike na meču sa selekcijom Maroka, a koji igra u nekom klubu izvan ove države, ali i izvan Afrike, bio je Sphephelo Sithole, koji igra u drugoj portugalskoj ligi, za tamošnji klub Tondela, a karijeru je počeo u južnoafričkom klubu KZN Academy.

Inače, od ukupno 26 pozvanih igrača u selekciju Južnoafričke Republike za nastup na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija, njih čak dvadeset i trojica igraju u klubovima Južnoafričkoj Republici.

Tako desetorica igrača reprezentacije Južnoafričke Republike, a koji su pozvani za Afrički kup nacija u Obali Slonovače, nastupaju za Mamelodi Sundowns, te njih trinaest za ostale klubove iz ove države, i to petorica za Orlando Pirates, po dvojica za Sekhukhune United FC i SuperSport United, te po jedan za Kaizer Chiefs, Polokwane FC, AmaZulu, i Stellenbosch FC.

Pored njih, tek trojica igrača reprezentacije Južnoafričke Republike nastupaju izvan ove države, od toga dvojica uopšteno izvan Afrike, pomenuti Sphephelo Sithole, koji dakle nastupa za portugalsku Tondelu, zatim Mihlali Mayambela koji nastupa za kiparski Aris iz Limassola, te također gore pomenuti, Percy Tau, koji nastupa za egipatski Al Ahly.

Za kraj ovog teksta, napomenućemo i to da selektor Južnoafričke Republike nije Južnoafrikanac, niti generakno Afrikanac, već Evropljanin, u pitanju je belgijski trener Hugo Bros, koji, zanimljivo je, nikada ranije u trenerskoj karijeri nije radio u Južnoafričkoj Republici, dok je na poziciji selektora ove reprezentacije od 2021. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *