19/05/2024

Nogometaš iz Engleske, Matthias Fanimo, trenutno je prvitimac engleskog kluba Ebbsfleet United FC.

Podsjetimo, Matthias Fanimo je karijeru počeo u engleskom West Hamu, svojevremeno je bio i omladinski reprezentativac Engleske, a u jednom trenutku svoje karijere igrao je i u BiH, za FK Mladost Doboj-Kakanj i za FK Sarajevo.

Između ostalog, u 47 odigranih utakmica za FK Sarajevo imao je učinak od 15 golova i tri asistencije, a za FK Mladost je u 29 nastupa postigao šest golova, i ubilježio osam asistencija za pogotke.

U sezoni 2020/21 bio je prvi strijelac FK Sarajevo u prvenstvu Premijer lige BiH, sa 10 postignutih pogodaka, dok je sezonu ranije, odnosno u sezoni 2019/20, bio prvi strijelac FK Mladost, također u prvenstvu Premijer lige BiH, sa pet postignutih golova.

Jedini trofej koji je Fanimo u svojoj karijeri osvojio jeste trofej Kupa BiH, sa FK Sarajevo u sezoni 2020/21, onoj istoj u kojoj je bio prvi strijelac sarajevskog tima, i samim tim vjerovatno i najzaslužniji igrač za osvojeni trofej, jedini trofej za FK Sarajevo u toj sezoni.

Danas 30-godišnji Fanimo, po vokaciji desni krilni napadač, dakle igra za engleski Ebbsfleet United FC, za klub koji se takmiči u šestom razredu engleskog nogometa, te će mu, shodno timu za koji igra, kao i shodno broju njegovih godina, trofej koji je osvojio sa FK Sarajevo, trofej Kupa BiH, i ukoliko se nešto drastično na njegovom nogometnom putu u skorije vrijeme ne promijeni, vjerovatno biti i jedini koji je osvojio u svojoj karijeri.

Što se tiče ostalih klubova za koje je kroz karijeru Fanimo nastupao, to su engleski klubovi Tranmere Rovers, Bishop’s Stortford FC, Eastleigh i Margate, potom slovenački klubovi Drava Ptuj i Koper, te hrvatski Slaven Belupo iz Koprivnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *