18/05/2024

Ovih februarskih dana se navršava četrdeset godina od održavanja najvećeg sportskog događaja ikada u Bosni i Hercegovini, Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Četrnaeste po redu Zimske olimpijske igre održane su 1984. godine u Sarajevu, u periodu od 8. februara do 19. februara.

Organizacija 14. Zimskih olimpijskih igara koštala je 142,6 miliona dolara, polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenos, dok je ukupno prodato 250.000 ulaznica, a samo u inostranstvu njih 200.000, i TV-prijenos sarajevske igara pratilo je dvije milijarde gledalaca.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu učestvovala su 1.272 sportista iz 49 država, a s Igara je izvještavalo više od 4.500 novinara.

Nakon Igara, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova u dva “olimpijska” naselja, koja su izgrađena za te potrebe, naselja Dobrinja i Olimpijsko selo – Mojmilo, kao i više hotela.

Između dva sarajevska “olimpijska” naselja, naselja Dobrinja i Olimpijsko selo – Mojmilo, u julu 2018. godine postavljen je i “olimpijski” znak, a u sklopu priprema za održavanje Olimpijskog festivala mladih – EYOF, kojem su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo bili domaćini u februaru 2019. godine.

Tim povodom je reporter portala sportskevijesti.com obišao je ovu znamenitost, odnosno, “olimpijski” znak, koji se nalazi na mjestu spajanja dva sarajevska “olimpijska” naselja, mjestu gdje su tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu boravili oni koji su i činili taj veliki sportski događaj velikim, dakle sportisti, ljudi iz različitih dtžava, različitih nacija, boje kože, religijskih ubjeđenja, i svi na jednom, istom, mjestu, jedni sa drugima, što je i jeste “duh Olimpijskih igara” i generalno sporta, što grad Sarajevo i dan danas ponajviše čini “svjetskim” gradom, a vrijeme kada noć “prekrije” i “olimpijski” grad i “olimpijski” znak.

U sljedećem video prilogu u režiji portala sportskevijesti.com možete pogledati kako danas, u februarskoj noći, izgleda mjesto spajanja dva spajanja dva sarajevska “olimpijska” naselja, tako što ćete koristiti sljedeći link:

https://fb.watch/qcoX-72PYG/?mibextid=Nif5oz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *