18/05/2024

Nogometaš Edin Višća, u širim evropskim i svjetskim okvirima, jedan je od najpoznatijih igrača nogometne reprezentacije BiH u proteklih petnaest godina.

Ipak, mnogi ljubitelji nogometa u BiH vjerovatno ne znaju pouzdano podatak, a koji govori o tome gdje je Višća započeo svoju karijeru, u pitanju je FK Budućnost Banovići.

Ovaj desni krilni napadač po vokaciji rođen je 17. februara.1990. godine u Olovu, a svoj seniorski nogometni put započeo u sezoni 2009/10 u redovima FK Budućnost Banovići.

Nakon odlaska iz redova FK Budućnost, Višća je igrao u BiH za FK Željezničar iz Sarajeva sa kojim je bio prvak BiH i osvajač Kupa BiH, a potom u Turskoj za Basaksehir FK sa kojim je bio prvak Turske, a danas je član turskog Trabzonspora, sa kojim je, inače, također, bio prvak ove države, te osvojio turski Superkup.

Za “A” reprezentaciju BiH je igrao 50 puta, te je postigao 10 pogodaka, oa odigrao je i dva meča na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, igrajući mečeve grupne faze turnira, u porazu selekcije BiH od reprezentacije Argentine rezultatom 2:1, i protiv reprezentacije Irana, u pobjedi rezultatom 3:2 za selekciju BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *