19/05/2024

Nogometaš iz Kolumbije, Phil Jackson Ibarguen Sánchez, trenutno je “enigma” u svijetu nogometa, odnosno, već duži niz godina se ne zna da li se nogometom uopšte i bavi, s obzirom da mu se još 1. januara 2013. godine u tom smislu “gubi svaki trag”.

Podsjetimo, Phil Jackson Ibarguen Sánchez je rođen u gradu Acandi u Kolumbiji, karijeru je počeo u klubu Inter Palmira iz ove države, a najveći dio svoje karijere igrao je u BiH, i to za NK Čelik Zenica, FK Sloboda Tuzla, HŠK Zrinjski Mostar, HNK Sloga Gornji Vakuf Uskoplje, i FK Laktaši, odnosno, i između ostalog, za dva od četiri najtrofejnija kluba u BiH, kao što su Zrinjski sa osam naslova državnog prvaka i Čelik sa tri naslova prvaka BiH.

Za 45 odigranih utakmica kombinovano za NK Čelik, FK Sloboda, HŠK Zrinjski, HNK Sloga, i FK Laktaši, imao je učinak od 7 golova i jednu asistenciju, a u pitanju su sva takmičenja u kojima je nastupao u dresu ovih klubova, od toga najviše pogodaka postigao je u dresu zeničkog kluba, pet pogodaka u 16 nastupa, za tuzlanski klub je dao jedan gol u 9 nastupa, za Laktaše 1 pogodak u 6 nastupa, dok golove nije postizao u dresu mostarskog kluba, za koji je upisao 14 nastupa, a za HNK Sloga nema niti jedan zvanučni nastup.

Phil Jackson Ibarguen Sánchez u svojoj dosadašnjoj karijeri nije osvojio niti jedan jedini trofej, a s obzirom na to da se ne zna da li se nogometom više uopšte i bavi, samim tim je veliko pitanje da li će ikada ijedan i osvojiti.

Danas 39-godišnji Sánchez, napadač po vokaciji, također je svojevremeno igrao i za U-20 selekciju Kolumbije, za koju je imao 7 nastupa uz dva postignuta pogotka, a interesantno je da mu je posljednji klub u karijeri bio Sloboda iz Tuzle.

Što se tiče ostalih klubova za koje je kroz karijeru Phil Jackson Ibarguen Sánchez nastupao, to je još kolumbijski klub Independiente Santa Fe, te za portugalske klubove Pacos Ferreira, SC São João Ver, i za Tondelu , odakle je u sezoni 208/09 i došao u BiH, u FK Laktaši, te je u BiH, u sezoni 2012/13, svoju karijeru najvjerovatnije i okončao, barem prema dostupnim zvaničnim podatcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *