19/05/2024

Nogometaš iz Kolumbije, Phil Jackson Ibarguen, koji je u Bosni i Hercegovini, svojevremeno proveo šest godina, igrajući za FK Laktaši, NK Čelik Zenica, HNK Sloga iz Gornjeg Vakufa/Uskoplje, HŠK Zrinjski iz Mostara, i FK Sloboda Tuzla, tvrdio je da je tokom navedenog perioda bio žrtva trgovine ljudima u BiH, faktički da je bio opespravljeni rob.

Jackson je ovu priču ispričao 2013. godine predstavnicima Ministarstva rada Kolumbije, a njega je primio tadašnji ministar Rafael Pardo kojeg je ovaj nogometaš upoznao sa detaljima boravka u BiH.

Sa 20 godina postao je profesionalac i u kolumbijskoj ekipi Independoente Santa Fe zaradio je poziv za kolumbijsku U20 reprezentaciju ove države, za koju je odigrao sedam utakmica i postigao dva pogotka, no devet godina kasnije, piše zvanična stranica Ministarstva rada Kolumbije, njegova priča je jedna od najdramatičnijih u svijetu trgovine ljudima, jer pet godina, kako je tvrdio, živio faktički u ropstvu.

Nakon Independiente Santa Fe, Jackson je potpisao za portugalski Pacos Ferreira odakle je u naredne dvije godine posuđivan tamošnjim klubovima Tondeli, a nakon Portugala, stigao je u Bosnu i Hercegovinu gdje su mu obećavali dobru plaću i igranje u elitnom razredu bosanskohercegovačkog nogometa, no umuesto toga, piše navedeni izvor, igrao je besplatno i bio opeapravljen.

“Igrao sam u FK Laktaši odakle sam prešao u Čelik gdje su mi platili samo četiri mjeseca iako sam imao ugovor na godinu i pol. Nakon toga su me prebacili u Slobodu gdje je situacija bila najteža jer nisam primao plaću već određen dio od kojeg nisam mogao plaćati ni održavanje stana”. – kazao je, između ostalog, Jackson ministru rada Kolumbije.

Jackson se u Bosni i Hercegovini oženio Bosankom Sandrom sa kojom ima dvoje djece, a tokom boravka u BiH, od augusta 2008. do februara 2013. godine, tvrdi da mu nijedan klub nije isplatio novac po ugovoru.

Također, tvrdi, izgubio je priliku da zaigra u Hrvatskoj jer je ekipa koja je polagala prava na njegove usluge, tražila previše novca od nekog od hrvatskih klubova, te mu više od godinu dana, navode iz Ministarstva rada Kolumbije, nisu uopšte dali njegov pasoš.

Lina Arbeláez, koordinatorica za zapošljavanje u navedenom ministarstvu, kazala je tada da su ovim činom njegova na slobodu kretanja, djelovanja i samostalnog odlučivanja, bila ugrožena, a što je uticalo na njegovo dostojanstvo, i čime je postao žrtva trgovine ljudima, postao rob.

Iako se, tvrdi, u Kolumbiju vratio zahvaljujući pomoći prijatelja, njegovi problemi tada nisu prestali, jer unatoč tome da je sve bilo spremno da Jackson potpiše za tamošnji klub Universidad Autónoma del Caribe, nije imao sve potrebne papire od bosanskohercegovačkih klubova, i sve je propalo.

Nadao se, kako tvrdi, da će uspjeti skupiti novac za vize kako bi svoju porodicu iz Bosne i Hercegovine doveo u Kolumbiju, a da li je u prethodnih više od deset godina u tome uspio, nije poznato, ali je poznato da od odlaska iz redova FK Sloboda više nije zaigrao niti za jedan klub na svijetu, barem prema dostupnim zvaničnim podatcima.

O čemu je je to govorio Ibarguen, možete poslušati i pogledati u sljedećem video prilogu, nastalom prije više od 10 godina:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *