06/05/2024

Nogometaš iz Brazila, Ubiratan Brandao de Souza, trenutno je prvotimac crnogorskog kluba Jedinstvo iz Bijelog Polja.

Podsjetimo, Brandao je karijeru počeo u brazilskom klubu Galicia-BA, a u jednom trenutku svoje karijere igrao je i u BiH, za FK Velež iz Mostara.

Između ostalog, u 165 odigranih utakmica za FK Velež imao je učinak od 52 gola i 21 asistenciju, od toga 79 nastupa u Premijer ligi BiH uz 17 golova i 20 asistencija, te 72 nastupa u drugom rangu bosanskohercegivačkog nogometnog takmičenja, u Prvoj ligi FBiH uz 31 gol i osam asistencija za iste.

U sezoni 2019/20 bio je prvi strijelac FK Velež u prvenstvu Premijer lige BiH, sa 10 postignutih pogodaka, dok je u sezoni 2018/19, u Prvoj ligi FBiH, bio drugi strijelac ovog mostarskog kluba sa 14 golova.

Jedini trofej koji je Brandao u svojoj karijeri osvojio jeste trofej Kupa BiH, sa FK Velež u sezoni 2021/22, i bio jedan od najzaslužnijih igrača za osvojeni trofej, jedini trofej za mostarski klub, ne samo u toj sezoni, već otkako je BiH nezavisna država.

Danas 28-godišnji Brandao, po vokaciji krilni napadač, dakle igra za crnogorsko Jedinstvo iz Bijelog Polja, za klub koji se takmiči u najjačem razredu crnogorskog nogometa, te će mu, shodno timu za koji igra, a koji ne spadaju u red najboljih crnogorskih klubova, kao i shodno broju njegovih godina, trofej koji je osvojio sa FK Velež, trofej Kupa BiH, i ukoliko se nešto drastično na njegovom nogometnom putu u skorije vrijeme ne promijeni, vjerovatno biti i jedini koji je osvojio u svojoj karijeri.

Što se tiče ostalih klubova za koje je kroz karijeru Brandao nastupao, to su brazilski klubovi Aracatuba i Prudente-SP, te kazahstanski Qyziljar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *