18/05/2024

Boston United Football Club je poluprofesionalni nogometni klub sa sjedištem u Bostonu, Lincolnshire, u Engleskoj.

Klub se ove sezone, kao i prethodnih četrnaest sezona, takmičio u National league – North, što je šesti rang nogometnog takmičenja u Engleskoj.

Ovaj klub je još poznat i pod nadimkom “Hodočasnici”, nazvan po Ocima hodočasnicima, koji su napustili Englesku i otplovili u Sjevernu Ameriku, te se nastanili blizu Bostona, Massachusetts, koji istina, nisu osnovali.

Na grbu ovog kluba nalazi se brod Otaca hodočasnika, Mayflower, tradicionalne boje kluba su žuta i crna, a svoje domaće takmičarske mečeve igraju na stadionu “Boston Community Stadium”.

U sezoni 2000/2001 Bostin United je posljednji put igrao u National league, kada je i izborilo promociju u profesionalni rang takmičenja u Engleskoj, u četvrti rang, odnosno u sezoni 2001/2002 zaigrao je League Two, gdje se zadržao do sezone 2006/07, kada ispada iz lige i vraća se u “pakao” amaterskog ranga takmičenja, i to zbog finansijskih problema, ne u peti već u šesti rang, zatim zbog dodatnih finansijskih problema čak i u sedmi, pa ponovo u šesti, gdje se nalazio sve do danas, s obzirom da su upravo danas, u finalu doigravanja za plasman u National leuague, za plasman u peti rang takmičenja, rezultatom 2:1 savladali Brackley Town, i tako nakon punih četrnaest sezona provedenih u National legue – North, napredovali iz šestog ranga, dakle u peti.

Inače, zanimljivo je, sada već davne 2004. godine, za ovaj klub je igrao i čuveni engleski nogometaš Paul Gascoigne, što je možda i najveći i najpoznatiji nogometaš koji je ikada zaigrao za popularne “Hodočasnike”.

Sve u svemu, popularni “Hodočasnici”, kao što im i nadimak sam po sebi govori, tako su godinama “putovali” kroz “pakao” ameterskog nivoa nogometnog takmičenja u Engkeskoj, ali u nadi da će jednog dana ponovo biti profesionalci, odnosno, da će igrati u profesionalnim rangovima takmičenja svoje države, možda već i dogodine.

Ko zna, možda sa svojom starom barkom, iz 1933. godine, inače godine osnivanja kluba, Boston United u sezoni koja slijede i doplovi do željenih ciljeva, te nakon proslave stogodišnjice postojanja, svoj drugi vijek otpočne u “obećanoj zemlji” nogometnih profesionalaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *