05/05/2024

Jedan od tri bosanskohercegovčka predstavnika u Evropskoj ligi za sezonu 2017/18, a drugi od tri bh tima koji je ubilježio pobjedu u 1. pretkolu najmasovnijeg evropskog takmičenja bio je sarajevski Željezničar.

Željezničar – Zeta Golubovci 1:0

Dugo su najvjerniji navijači Željezničara, popularni “Manijaci”, čekali da “Plavi” ponovo zaigraju neku evropsku utakmicu na svojoj “Grbavici”, a večeras je tom čekanju došao kraj, pošto je Željezničar nakon 13 sezona ponovo bio domaćin u svojim zvaničnim evropskim mečevima na svom stadionu.

Ekipa sa portala sportskevijseti.com večeras je posjetila stadion “Grbavica” i medijski popratila ovaj susret.

Prvo poluvrijeme susreta na “Grbavici”, generalno, proteklo je bez nekih većih uzbuđenja pred vratima oba gomana.

Bilo je, istina, tu i tamo nekoliko izrađenih akcija po krilima, uglavnom, domaćih nogometaša, također, bilo je i sporadičnih pokušaja da se čuvar mreže Zete ugrozi šutevima izvana, nadalje, imao je Željezničar terensku inicijativu, ali sve to bez konkretne završnice.

S druge strane, gosti iz Crne Gore gotovo da nisu kvalitetno prešli sa svoje polovine terena, te su se čitavim tokom prvom poluvremena organizovano branili, pokazavši već u tom periodu susreta da je cilj ovog tima da “Grbavicu” napuste, prije svega, bez primljenog pogotka.

Prvi dio igre tako se i završio bez pogodaka, a taj rezultat je, u tim trenucima, svakako više pogodovao gostima nego domaćim nogometašima.

U nastavak susreta srajevski “Plavi” ulaze furiozno a već u prvoj akciji Željezničar postiže pogodak i dolazi do toliko željenog vodstva. Nakon kornera u 47. minuti susreta, i greške gostujućeg golmana, najbolje se u šesnaestercu Zete snalazi Lendrić i pogađa za 1:0 i veliko slavlje popularnih “Manijaka” na ispunjenoj “Grbavici”.

Nakon vodećeg gola Željezničara, uslijedio je nešto mirniji period susreta, domaći zadovoljni vodstvom, a gostima je i takav rezultat bio relativno povoljan uoči revanša u Crnoj Gori.

Sredinom drugog poluvremena, tačnije, u 68. minuti susreta, nakon jednog kornera domaćih, Zeta iz kontra napada stvara stopostotnu priliku kada gostujući nogometaš Kukuličić izlazi sam ispred čuvara mreže Željezničara, Kjosevskog, međutim, na veliku radost domaćih navijača nije bio precizan, te je ostalo 1:0 za sarajevske “Plave”.

Samo nekoliko minuta kasnije i druga izgledna prilika za izabranike gostujućeg trenera, Dušana Vlaisavljevića, ali ponovo srećom po domaće, ovoga puta Ljuljđuraj nije bio precizan za goste.

Nakon te dvije šanse gostiju iz Crne gore, domaći su uvidjeli da je “vrag odnio šalu”, te su ponovo ofanzivnije krenuli ka golu Zete, a dobru priliku na destak minuta prije kraja susreta, imao je defanzivac Željezničara, Graovac, koji nakon jednog kornera glavom dobro šutira, a lopta odlazi neposredno iznad prečke gostujućeg golmana Novovića.

U samom finišu susreta nije bilo većih uzbuđenja, pa se ovaj susret završio rezultatom 1:0 za Željezničar, i slavlje domaćih ugrača i navijača moglo je da počne.

Ovakav rezultat uoči revanša u Crnoj Gori, ipak, daje nešto veće izglede Željezničaru za prolaz u 2. pretkolo Evropske lige, prije svega, zbog pobjede na domaćem terenu, koja je, istina minimalna, ali pobjede bez primljenog pogotka, dok, s druge strane, Zeta svakako nije bez šansi, iako su oni ti koji sada moraju juriti rezultat.

http://www.dailymotion.com/video/x5s6fwz_zeljo-zeta-1-0_sport

Izvor: Dailymotion

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *