05/05/2024

Jedini bosanskohercegovački predstavnik koji nije uspio izboriti plasman u 2. pretkolo Evropske lige, mada, kada se sagledaju oba meča, po svemu prikazanom su takvo što zaslužili, jeste Fudbalski Klub Sarajevo.

Sarajevo – Zaria Balti 2:1 (5:6 nakon penala)

Nogometaši Sarajeva večeras su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” dočekali u okviru revanš susreta 2. pretkola Evropske lige moldavskog predstavnika u ovom tamičenju, ekipu Zaria Balti, koja je u Sarajevo stigla sa rezultatskom prednošću od 2:1, ostvarenu u prvom susretu prije sedam dana u Moldaviji, a ekipa portala sportskevijseti.com medijski je popratila ovaj veoma važan susret.

Najveći bh stadion bio je večeras veoma dobro ispunjen, odnosno, najvjerniji navijači Sarajeva, popularne “Horde Zla” došle su u velikom broju kako bi pomogli svome timu da izbori plasman u sljedeću rundu takmičenja.

U glavni grad Bosne i Hrecgovine doputovala je i manja grupa navijača kluba iz Moldavije, kako bi popratili ovaj važan susret svog tima.

Već na samom startu susreta dobro je počeo bh predstavnik, pokazavši jasnu namjeru da je jedini cilj na ovom meču ubjedljiva pobjeda bez ikakvih kalkulacija.

S druge strane, gosti iz Moldavije već od samog starta meča bazirali su se isključivo na očuvanje kapitala iz prvog susreta, čekajući svoje šanse iz kontra napada ili prekida.

Nakon nekoliko obećavajućih napada “Bordo-bijelih”, koje su gostujući defanzivci krajnim naporima u par navrata osujetili, ovakav ofanzivni pristup igru ubrzo je donio veliku radost na licima svih pristalica Sarajeva.

Naime, u 13. minuti susreta pogodak za vodstvo od 1:0 i veliku radost publike na stadionu “Asim Ferhatović Hase” postiže, nakon dobrog šuta Kuzmanovića i kratko odbijene lopte od strane gostujućeg golmana, Anel Hebibović.

Nakon vodećeg gola, izabranici Mehmeda Janjoša nastavili su atakovati ka golu moldavaca, i u tim trenucima izgledalo je da je samo pitanje vremena kada će po drugi put loptu iz svoje mreže vaditi gostujući čuvar mreže Pascenco.

I zaista, u 34. minutu susreta, nakon velike terenske inicijative i dosta stvorenih prilika, uslijedila je nagrada za dobru igru Sarajeva u prvom poluvremenu, pošto je nakon jednog nepropisnog starta gostujućeg defanzivca u vlastitom kaznenom prostoru, oboren domaći nogometaš Šarić, a glavni sudija današnjeg meča opravdano je dosudio najstrožu kaznu.

Siguran egzekutor jedanaesterca za rezultat od 2:0 za Sarajevo bio je Advan Kadušić.

Tada je izgledalo da će večerašnji susret biti, tek nešto jači “trening” nogometašima Sarajeva, odnosno, da večeras pobjeda domaćih zasigurno neće doći u pitanje.

Moglo je Sarajevo do poluvremena postići još jedan pogodak, međutim, gosti iz Moldavije nekako su “očuvali” zaostatak od “samo dva gola razlike” u korist domaćih, pa se na odmor otišlo pri vodstvu “Bordo-bijelih” rezultatom 2:0, rezultatom koji je izabranike Mehmeda Janjoša u tim trenucima sigurno vodio u 2. pretkolo Evropske lige.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, domaći postižu i treći pogodak, međutim, iz nedozvoljene pozicije. Pogodak nije priznat, pa je ostalo 2:0 z  Sarajevo.

Nasatavak susreta ponovo donosi napade domaćih koji su jurišali da postignu i treći, ali regularan pogodak, kako bi i definitivno odagnali sve dileme oko putnika u narednu rundu ovog takmičenja.

Međutim, nakon tog opravdano poništenog gola Sarajeva, i nadalje, nastavka totalne ofanzive tima sa “Koševa”, dogodilo se nešto, u tim trenucima nepredviđeno. Svoju jedinu pravu šansu na dotadašnjem dijelu meča gosti iz Moldavije u 60. minuti krunišu pogotkom koji postiže Zagynailov, za smanjenje tezultata na 2:1 u korist Sarajeva, odnosno, za rezulatat koji je u tom momentu garantovao produžetke.

Nogometaši Sarajeva nakon šokantno primljenog pogotka nisu se nimalo pokolebali, već su nastavili sa dodatnim pritiskom na gol Moldavaca.

Ponovo se ofanzivni pristup igri nogometašima Sarajeva isplatio. Prvobitno, golman gostiju sa gol linije izbacuje loptu u polje, a ubrzo “Bordo tim” dobija i meč loptu u vidu drugog dosuđenog jedanaesterca na večerašnjoj utakmici.

Ovoga puta, u 87. minuti susreta, loptu uzima Crnkić, međutim, njegov šut brani čuvar mreže Zarie,Pascenco, i na taj način ostavlja svoj tim “u životu”.

Samo minut nakon promašenog jedanesterca, domaći su imali šansu za postizanje trećeg gola koji bi značio i prolaz dalje, međutim, ovog puta “Bordo-bijelim” ispriječio se okvir gola ekipe Zarie.

U 90. minuti, nakon još jednog u nizu napada Sarajeva, gosti ostaju i sa igračem manje, pošto, nakon prekršaja kojim je zaustavljen opasan nalet domaćih, crveni karton dobija Novicov.

Do kraja susreta ostalo je malo vremena da bi se rezultat promijenio, pa se susret i završio rezultatom 2:1 za Sarajevo i ušlo se u produžetke.

U prvom produžetku, slično kao i u regularnom toku meča, “sijevalo” je pred golom Zarie, ali golman gostiju činio je čuda među stativama svog gola.

Pa ipak, nakon prvih 15 minuta dodatnog vremena, i dalje je bilo “samo” 2:1 za Sarajevo.

U drugom produžetku, nakon prvih par minuta u kojima je Sarajevo i dalje konstantno napadalo, a goste u igri držao već više puta pomenuti Pasceco, generalno, ipak, nešto mirniji ritam utakmice, barem u odnosu na regularnih 90 minuta.

Oba tima su pred kraj prudužetaka ostala poprilično i bez snage, pa izuzev još par obećavajućih napada domaćih, pogodaka do isteka 120 minuta nije bilo, i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Prve dvije serije jedanaesteraca bile su uspješne za oba tima, odnosno, pogađali su i domaći i gosti ostavljajući golmane bez šansi da učine nešto više.

A onda, šok na stadionu. Treću seriju jedanaesterca otvara domaći nogometaš Mihojević, ali umjesto mreže, pogađa okvir gola, a Zaria koristi “poklon” i nakon treće serije dolazi do vodstva od 3:2 u izvođenju penala.

U petoj seriji jedanaesteraca, Zaria je imala šansu da završi priču u Sarajevu, međutim, Yermak promašuje sa “bijele tačke” čitav gol i vraća stvari na početak.

U sljedećoj seriji opet su oba tima bila sigurna sa “kreča”, odnosno, pgodili su i domaći i gosti za nastavak drame.

U sedmoj seriji, Zaria je ponovo došla na korak do plasmana u 2. pretkolo, pošto je jedanaesterac za Sarajevo promašio Kuzmanović, odnosno, čuvar mreže gostujućeg tima prozreo je njegovu namjeru i odlično odbranio ovaj udarac, a drugu “meč loptu” Moldavci nisu propustili. Siguran sa 11 metara bio je Focsa za veliku radost gostiju u Sarajevu.

Po završetku izvođenja jedanaesteraca, odnosno, samim tim i završetku susreta, te, dok su gosti proslavljali veliku pobjedu, s druge strane vladao je šok i nevjerica na licima igrača i navijača domaćeg tima.

Sarajevo tako nije uspjelo izboriti prolaz u narednu rundu takmičenja, te će na megdan Apollonu iz Limassola ići predstavnik Moldavije, Zaria.

http://www.dailymotion.com/video/x5spsb7_sarajevo-zarija-1-0-hebibovic_sport

Izvor: Dailymotion

http://www.dailymotion.com/video/x5spuwv_sarajevo-zarija-2-0-kadusic_sport

Izvor: Dailymotion

http://www.dailymotion.com/video/x5sq0e6_sarajevo-zarija-2-1_sport

Izvor: Dailymotion

http://www.dailymotion.com/video/x5sq9wt_sr-zr-2-1-5-6_sport

Izvor: Dailymotion

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *