26/04/2024

Međunarodna Evropska rukometna federacija, EHF, upoznata je sa propustima u službenom zapisniku vezanim za meč između reprezentacija BiH i Švicarske, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Podsjećanja radi, reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Švicarsku i izborila plasman u dodatne kvalifikacije za odlazak na smotru najboljih svjetskih selekcija naredne godine u Danskoj i Njemačkoj, međutim, nakon žalbe Švicaraca da je reprezentativac BiH, Tomislav Nuić, nastupio suprotno pravilima, EHF bi danas trebao donijeti zvaničnu odluku o eventualnom otvaranju ovog slučaja.

Za propust u zapisniku krivicu na sebe preuzeo je delegat susreta, Darko Repenšek iz Slovenije, stoga ako bi se gledalo sa pravnog aspekta, čije smo osnovne postulate mi sa portala sportskevijesti.com u međuvremenu istražili, u tom slučaju krivac za pomenuti propust može biti isključivo EHF, kao tijelo koje delegira službena lica, u ovom slučaju delegata susreta.

U tom slučaju, gledano dakle iz ugla pravne nauke, postoje eventualno dvije moguće odluke, i to da se susret registruje postojećim rezultatom, pošto se krivica ne krije u reprezenticijama, konkretno, u ovom slučaju reprezentaciji BiH, ili da se susret eventualno poništi i proglasi neregularnim, te naposlijetku ponovi.

U slučaju da se susret registruje postojećim rezultatom Švicarci eventualno mogu tužiti EHF za gore pomenuti propust, a ukoliko bi došlo do situacije da se susret ponovi, tada bi obje selekcije mogle tužiti Međunarodnu Evropsku rukometnu federaciju zbog njihovog propusta i dovođenja u pitanje regularnosti jedne vrlo značajne rukometne manifestacije, te zbog troškova nastalih uslijed pripreme za istu.

U svakom slučaju, EHF bi mogao susret registrovati postojećim rezultatom, ako ništa, onda iz razloga da se izbjegne eventualna tužba od strane dva saveza, nasuprot, po njih blažoj mogućnosti, da se eventualno suoče sa tužbom samo jednog, švicarskog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *