09/05/2024

Nedavno je završeno 26. Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se održavalo u Danskoj i Njemačkoj, a titulom prvaka na smotri najboljih svjetskih reprezentacija okitila se Danska.

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu okupilo se, manje-više, sve što vrijedi u rukometu u ovom trenutku, kako po kvaliteti i tržišnoj vrijednosti, tako i prema svim ostalim relevantnim parametrima.

Kao što je poznato, velika većina igrača koji su nastupili na Svjetskom prvenstvu dolaze iz evropskih rukometnih klubova, s obzirom da se najjači i najkvalitetniji rukomet oduvijek igra/o upravo u Evropi.

A kad smo kod tržnišnih vrijednosti, mi sa portala sportskevijesti.com odlučili smo malo istražiti koliki su godišnji budžeti najboljih i najskupljih klubova u Evropi, klubova koji redovno igraju najjače kontinentalno evropsko takmičenje, Ligu evropskih prvaka, i kakva je ta usporedba sa klubovima Premijer lige BiH kao najjačeg bosanskohercegovačkog rukometnog takmičenja.

Ove su sezone u rukometnoj Ligi evropskih prvaka takmiče se gotovo svi tržišno najvrijedniji klubovi, a takvi dolaze, uglavnom, iz njemačke Bundeslige, španske Asobal lige i/li francuske Lidl Starligue.

Tako je u ovom trenutku tržišno najvrijednija ekipa francuskog PSG, koji ima godišnji budžet približno 18 miliona eura, dok iza Parižana slijede njemački klubovi Kiel i Rhein Neckar Lowen sa godišnjim budžetima od oko 12 miliona eura, a potom slijede španska Barcelona, te mađarski Veszprem sa godišnjim budžetom nešto preko 10 miliona eura.

Kada se ovakvo stanje godišnjih budžeta najbogatijih evropskih klubova današnjice uporedi sa stanjem u BiH razlike su ogromne, s obzirom da u BiH klub sa najvećim godišnjim budžetom može da iznese podatak od približno 250.000 eura godišnje, koliko u ovom trenutku ima Izviđač iz Ljubuškog, jedini klub iz BiH koji se takmiči u regionalnoj SEHA Ligi, inače, jednoj od najjačih liga u Evropi, i gdje se prosječni godišnji budžeti klubova kreću između 1 milion i 3 miliona eura.

Ipak, među samim klubovima u Premijer ligi BiH razlike u godišnjim budžetima nisu toliko velike, pa tako iza Izviđača slijedi Bosna iz Visokog sa godišnjim bužetom od oko 240.000 eura, a ništa naročito po tom pitanju ne zaostaju niti Vogošća Poljine Hills, Borac iz Banjaluke, Gračanica, Leotar iz Trebinja ili Maglaj, koji imaju godišnje budžete između 150.000 i 200.000 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *